«SIKKER Bedrift» – en komplett skyløsning. Les mer

Viktigheten av IT-sikkerhet på hjemmekontoret!

Forsøkene på svindel og datainnbrudd har virkelig blusset opp i disse dager. Vi skrevet litt om dette for et par uker siden, men vi ønsker å repetere. Det er nå en økende strøm av e-poster med skadelig innhold, forsøk på økonomisk svindel og mistenkelige forsøk på innlogging på tjenester.


Hva kan dere gjør for å sikre dere selv og bedriften?

Det er flere tiltak som bør vurderes av hver enkelt bedrifts IT-ansvarlige. Mange av tiltakene krever ikke mer enn bare litt ekstra innsats fra brukerne. Alternativt kan tiltak automatiseres for å øke sikkerheten.


Sikkerhet ved pålogging på nettbaserte tjenester

De fleste nettbaserte tjenester tilbyr to-faktorautentisering ved pålogging. Dessverre anser mange dette som stress og ork, men husk at to-faktorautentisering neppe ville blitt tilbudt så allment om det ikke hadde hatt en verdi! Det gir en viktig sikkerhet, og beviser at du er deg ved pålogging til tjenester.

Sett opp tofaktorautentisering på alle netttjenestene du bruker!

Dette gjøres enkelt i Microsoft Office 365 og Google. Visma.net har det som obligatorisk. Du bør vurdere å bruke tofaktorautentisering på sosiale medier som feks Facebook, Twitter og LinkedIn. I FRONTDESK Private Cloud kan man også få denne ekstra sikkerheten.

Se bloggen Hvorfor bør man sikre pålogging med flerfaktor autentisering? i bloggarkivet på nettsidene våre.


Vær årvåkne ved mottak av e-post

Våre standard e-postfiltre stopper daglig over en million e-post, men noen farlige (kamuflert som tilsynelatende ufarlige) e-poster vil alltid komme gjennom.

Det er ikke all e-post som er det de utgir seg for å være!

Viktigst av alt er å se nøye på avsenderadressen. Ikke bare avsendernavn, men også selve e-postadressen. Samsvarer ikke dette, bør du tenke deg om før du åpner. Har du ikke et filter for automatisk sjekk av lenker i en e-post, så bør du dessverre se på all e-post som potensiell svindel.

Se også bloggen URL-forsvar – sentralt i bedriftens IT-sikkerhet i bloggarkivet på nettsidene våre.

Nok en gang må vi minne om den såkalte «direktør-svindelen», slik vi også gjorde for to uker siden. Den har tiltatt ytterligere.

Se bloggen Vær oppmerksom på «direktør-svindel» i bloggarkivet på nettsidene våre.


Hold pc og mobil oppdatert

Vi minner også om viktigheten av å holde dataenhetene dine oppdatert med de siste oppdateringer av operativsystem og programvare. De fleste «patcher» fra produsentene har til hovedhensikt å tette sikkerhetshull i programmene. Få en god rutine på installasjon av disse oppdateringene!

Se bloggen Viktigheten av å holde PC’en oppdatert! i bloggarkivet på nettsidene våre.


Sikring av det trådløse nettverket

Hvor sikkert er hjemmenettverket? Vi skal ikke være helt paranoide når det gjelder sikkerhet, men det trådløse nettverket hjemme er også en sikkerhetsrisiko. Risikoen er  stor nok til at Nasjon Sikkerhetsmyndighet på mandag 23.3 publiserte denne artikkelen «Hvor sikkert er hjemmenettverket?».

Vi har også tatt opp temaet tidligere i bloggen Hvordan sikre det trådløse nettverket på arbeidsplassen eller hjemme

 

Avslutningsvis kan vi anbefale artikkelen Mer hjemmekontor – store muligheter, men også risikoer. Denne er publisert av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, 16.3.20


Fagdata AS © 2022 | Personvern