«SIKKER Bedrift» – en komplett skyløsning. Les mer

Majoriteten av anti-virusappene til Android holder ikke mål!

AV Comparatives, et av verdens mest anerkjente testsentre for sikkerhetsløsninger, har nylig publisert 2019-versjonen av sin test av anti-virusapper til operativsystemet Android. Her har de testet 250 ulike anti-virusapper tilgjengelig i Google Play Store. Resultatene er skremmende!

I følge AV Comparatives burde en akseptabel anti-virusapp klare å identifisere mellom 90 – 100 % av truslene. Resultatene viser at hele 138 av de 250 anti-virusappene, nærmere 55%, faktisk oppdaget under 30% av truslene! Disse appene anses da å være direkte farlige å stole på, og et 30-talls apper er nå allerede fjernet fra Google Play Store.

Selve testen
Det ble tatt for seg 250 app’er markedsført som Anti-virusløsninger. Disse appene ble testet mot 2.000 av de mest vanlige Android-truslene registrert i 2018. Testen ble utført på en Samsung Galaxy S9 med operativsystemet Android 8.0.


De kjente leverer toppresultater

23 apper klare å identifiserte 100% av truslene. Trend Micro (som leveres av Fagdata), AVG, Bitdefender, F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee og Symantec sto alle på topplisten.


Hvordan velge sikkerhetsapp til Android?

De fleste av de 250 anti-virusappene i denne testen hadde en vurdering på 4 eller høyere i Google Play Store. Så det å velge ut i fra «bruker-rating» er tydeligvis ikke effektivt, ettersom majoriteten av brukere gir sin «rating» utelukkende basert på brukeropplevelse. Dette da helt uten å ha noen formening om appen faktisk gir effektiv beskyttelse. En del uttalelser eller «reviews» er også tydelig fabrikkert av utviklerne.

På samme måte kan man kun se på antall nedlastinger av appen som en vag indikasjon. En suksessfull «scam-app» kan være lastet ned flere tusen ganger før man finner ut at den er «scam». Mange av disse anti-virusappene er kun kamuflert som sikkerhetsløsninger, for å fremme reklame. Dette fordi brukeradferdsstudier viser at vi aksepterer ofte reklamen dersom vi tror at gratistjenesten er bra.

På grunn av den manglende kreditabiliteten til rangeringen i Google Play Store, er anbefalingen fra AV Comparatives klar;

«Velg sikkerhetsapper fra velkjente og respekterte produsenter!»

De profesjonelle anti-virusprodusentene kan henvise til troverdige hjemmesider med kontaktinformasjon og en god personvernvernerklæring. Finner man ikke dette, bør man revurdere å laste ned appen!


Oppfordringen

Alle mobiltelefoner og nettbrett bør ha en anti-virusløsning installert! Dette gjelder ikke bare for enheter med Android. Dette gjelder også for Apple IoS.

Oppfordringen kommer fordi sikkerhetssituasjonen blir mer og mer truende. Mye fordi vi benytter mobile enheter til stadig flere oppgaver. Vi har mye sensitiv informasjon på mobilen. I tillegg har vi tilganger og koder til alt fra varmestyring og alarmer til bankkontoer og offentlige tjenester. De fleste har også tilgang til bedriftsinformasjon, enten dette er e-post, pålogginger til skytjenester eller felles filområder.

Vi i Fagdata tester kontinuerlig sikkerhetsløsninger fra verdens ledende produsenter, og bygger kompetanse på løsninger som vi erfaringsvis vet dekker våre kunders sikkerhetsbehov.

Når det gjelder Anti-virus til mobile enheter, leverer vi løsninger fra Trend Micro.

Fagdata AS © 2022 | Personvern