«SIKKER Bedrift» – en komplett skyløsning. Les mer

Hvor viktig er e-post for bedriften din?

De fleste nikker aksepterende når ekspertene sier at e-post er noe av det mest essensielle i norske bedrifter. E-post er selve hovedpulsåren for kommunikasjon. Faktumet er at det er gjennom e-post majoriteten av all informasjon internt og ekstern formidles. Det er gjennom e-post tilbud og avtaler sendes, og dialogen i avdelingene skjer.

Nesten all sensitiv informasjon i en bedrift går gjennom e-post. Er dette et problem?

I utgangspunktet er det ikke kommunikasjonsformen «e-post» som er problemet. Det er hvordan bedriftene forholder seg til tjenesten e-post. E-postløsninger er i dag en av de rimeligste IT-tjenestene en bedrift kan kjøpe, og svært mange hopper på de billigste løsningene som finnes, i jakten på å spare noen kroner pr ansatt.

Utfordringen er at man ikke vet helt hva som er inkludert i dagens E-posttjeneste, og hvilke sikkerhetstjenester man faktisk burde vurdere i tillegg.

Backup av e-post
Det er faktisk ikke en selvfølgelig at backup er inkludert i e-posttjenesten. For eksempel så har ikke mailtjenesten i Microsofts Office365 inkludert noen fullverdig backup. Dette gjelder også for flere av de andre store skyleverandørene av e-post. Det har derfor vokst opp et stort marked for løsninger som leverer denne backuptjenesten.

Et godt og rimelig alternativ er Skykick.

Mailvask/SPAM-håndtering
En grad av mailvask og SPAM-håndtering vil du forhåpentligvis finne hos alle seriøse leverandører av e-posttjenester, men de løsningen som medfølger e-posttjenesten er ofte ikke tilstrekkelige. Man bør vurdere å investere litt i mer intelligente og selvlærende løsninger. Løsninger med en aktiv «hvitlisting» og «svartelisting» av maildomener og med funksjonalitet for karantenehåndtering av usikker e-post.

En tjeneste for forhåndsjekk av e-post med linker og vedlegg er også sterkt å anbefale! Det kan komme godt med for å unngå for eksempel krypto-virus og andre virus som distribueres via e-post.

Sikkerhetsprodusenten Proofpoint leverer meget gode og skalerbare tjenester innen dette tjenestespekteret, og vi leverer disse tjenestene under navnet FD E-postkontroll.

Kryptering av e-post
E-post er per standard en fullstendig usikret meldingsutveksling som går via internett. Den kan enkelt «ses» av de som ønsker å snoke. Dette er noe av grunnen til at stadig flere bedrifter anskaffer tilleggsløsninger for kryptering av utvalgt e-post. Er det sensitive bedrifts- eller personopplysninger i e-posten, kan dette være lurt for å hindre at uvedkommende får tilgang.

Tjenester for e-post kryptering vil du også finne i FD E-postkontroll.

«Always on»
Enkelt tjenester leverer en mulighet for å sikre seg mot driftsavbrudd dersom e-posttjenesten er «nede». Da har muligheter for nødwebmail-tjenester, som gjøre at brukerne kan jobbe tilnærmet som vanlig frem til den ordinære tjenesten er tilgjengelig igjen.

Dette er tjenester som blant annet er inkludert i FD E-postkontroll.

Sporing av e-post
Hvorfor skulle muligheten for sporing av e-post være interessant? Faktumet er at sporingsmuligheter blir viktigere og viktigere. Ofte for å bevise eller motbevise at bestemte e-poster har gått via bedriftens e-posttjeneste. Denne bevisbyrden pålegges dessverre ofte bedrifter i tilfeller der de for eksempel blir utsatt for e-postsvindel. Les vår artikkel om e-postsvindel gjennom såkalt «direktør-svindel».

Sporing av e-post er normalt ikke noe man enkelt får til hos de store nettleverandørene av e-posttjenester. Da er det nok hensiktsmessig å sette e-posttjenesten til norske leverandører med en egenadministrert driftsløsning, som vår egen e-posttjeneste FD Mail.

Lagring i Norge
De store nettleverandørene lagrer dataene dine i utlandet. Microsoft lagrer dataene i EU. Google har dem i USA. Dersom det er et ønske eller krav om at dataene skal ligge i Norge, bør man også her velge å sette ut e-posttjenesten til de norsk leverandørene.

Oppfordring til dere med ansvaret for bedriftens e-postløsning!

Husk, selv med disse sikkerhetstilpassende tjenestene er e-post den rimeligste IT-tjenesten din bedrift investerer i!

Fagdata AS © 2022 | Personvern