«SIKKER Bedrift» – en komplett skyløsning. Les mer

Er det grunn til å bekymre seg over sikkerheten på bedriftens PC’er?

Ja, det er definitivt en reell grunn til bekymring.
Bedriftens PC’er står i første linje i forsvaret mot trusler utenfra, og de fleste maskiner er i dag sikret med en for gammel og ineffektiv antivirus-teknologi! Dessverre.

Alle PC’er har forhåpentligvis en form for antivirusløsning. Vi vet den trolig er der, og regner med at den fungerer og stopper det som bør stoppes. Så lettvidt tenker vi, og så enkelt var det også i «gamle dager». Slik er det dessverre ikke lenger. Antivirus er ikke bare antivirus.

Trusselbildet innen IT er ikke slik det var den gangen da tradisjonelt antivirus ble oppfunnet. Vi bombarderes nå med trusler. Mer enn 350.000 nye virusdefinisjoner registreres hver eneste dag. Dette er langt mer enn hva disse løsningene kan håndtere.


Nytt trusselbilde – nytt forsvar

Med en kraftig økning i trusler fra hackere og nettkriminelle, har et solid dataforsvar aldri vært viktigere – uavhengig av størrelse på bedriften.

Kunstig intelligens eller AI, har blitt en ordentlig «game changer» for antivirusløsninger og nettsikkerhet generelt. Ved å utnytte kraften i maskinlæring har AI blitt en drivende kraft i moderne antivirus. Disse moderne antivirusløsningene er ofte omtalt som EDR-løsninger (Endepunkt Detektering og Respons). EDR-metoden, hvor mistenkelig adferd på maskinen umiddelbart oppdages og bekjempes, har raskt blitt den nye standarden innen PC-beskyttelse mot hackere, løsepengevirus og andre nye trusler.


Hva er egentlig forskjellen på moderne antivirus (EDR) og tradisjonelt antivirus?

Noe av det første man trenger å vite, er hva som gjør den moderne tilnærmingen så annerledes! Moderne antivirus er laget for å respondere ikke bare på kjente virus, men også ukjente og nye trusler. Det er evnen til å lære og identifisere nye trusler som virkelig skiller den nye generasjonen antivirus fra den tradisjonelle.


Hva stoppes av tradisjonelt antivirus?

Tradisjonelle antivirusløsninger har eksistert i flere tiår, og har vist seg å være effektiv på å oppdage og sikre mot kjente trusler.

Løsningene virker ved å sjekke opp med databaser med oversikt over kjente trusler, kjent som signaturer. Løsningen avgjør om en programsnutt er god eller dårlig, basert på hva den vet om den bestemte trusselen. Hvis antivirusløsningen anser programvaresnutten som farlig, vil den ikke tillates å bli kjørt på maskinen. Hvis snutten er ukjent, vil antivirusløsningen tillate den å kjøre – og der ligger svakheten!

Tradisjonelle antivirusløsninger er helt forsvarsløse mot nye trusler, de truslene som ikke enda er inkludert i den massive databasen.


Hva stoppes så av moderne antivirus (EDR)?

Tradisjonelt antivirus har sine begrensninger, spesielt i en verden med konstant nye trusler og økene kreativitet hos hackerne. Takket være kraften i AI og maskinlæring har moderne antivirus (EDR) en utmerket måte å overvinne disse begrensningene.

I likhet med de eldre antivirusløsningene refererer også neste-generasjons beskyttelse seg til et bibliotek med kjente trusler, men i motsetning til tradisjonelt antivirus kan den også tenke selv!

For eksempel, i tilfelle nye trusler, har moderne antivirus en evne til å vurdere og lære på egenhånd, noe som gir den muligheten til å administrere, oppdage og svare på helt nye trusler. Denne evnen til å oppdage og reagere på nye trusler er noe av det som skiller moderne antivirusbeskyttelse fra tradisjonelle former for beskyttelse.


Og ikke nok med det…

I tillegg til å identifisere ukjente trusler, kan moderne antivirusløsninger også rulle systemet tilbake til tilstanden den var i før angrepet. Dette gir et ekstra nivå av beskyttelse mot løsepengevirus og andre nye trusler.

Tradisjonelt antivirus vil bare kunne sette kjente trusler i karantene, og tilbakeføringsprosessen vil være manuell. Ved å automatisere prosessen, eliminerer moderne antivirus også tiden det tar å identifisere og svare på et angrep.

Sodvin-Fagdata har de siste årene oppgradert antivirusløsningen over tusen maskiner. Nå er det den moderne antivirusløsningen FD Protect vi installerer overalt. FD Protect bygger på EDR-løsningen fra markedsledende SentinelOne, og hver maskin overvåkes kontinuerlig fra vårt driftssenter.

«Vi kan helt ærlig si at FD Protect er den beste antivirusløsningen vi har jobbet med siden vi startet opp for snart 25 år siden!»

Tor Erik Aagedal, Produktsjef i Sodvin-Fagdata

Snakk med oss om moderne antivirus!

Ikke vent til det er deres tur å bli utsatt for dataangrep. Kontakt oss i dag!

Fagdata AS © 2022 | Personvern